Att kakla ett badrum

kakelDet behöver inte vara överdrivet komplicerat att kakla ett badrum, men då det rör sig om ett våtutrymme så behöver man vara extra försiktig. Fuktskador är inte att leka med, och de kan bli väldigt dyra att reparera. Bland annat är det viktigt att man dokumenterar arbetet väl. Annars kan problem uppstå vid en eventuell försäljning av bostaden. Av dessa skäl är det många som i stället för att kakla själv väljer att anlita en hantverkare för att sköta jobbet. Men det finns inga krav på att man måste göra det, och vill man spara pengar eller helt enkelt tycker det är kul med renovering, så kan man absolut kakla sitt badrum själv. Men då gäller det som sagt att man vet vad det är man gett sig in på.

Underlaget viktigt
Det är viktigt att det underlag man fäster kakelskivorna på är både slätt och komplett vattentätt. Skälet är inte att kakelskivorna i sig kan släppa igenom vatten, utan det är i stället fogarna som spökar och inte kommer att vara så pass vattentäta som krävs. Det finns olika vattentäta skivor som kan användas, och det är viktigt att du läser på och försäkrar dig om att de är så täta som krävs. Innan du kan börja sätta fast kakelplattor krävs sedan att du stryker över med tätningsmassa i två lager. Låt denna torka fullständigt innan du fortskrider

När det sedan är dags att fästa kakelplattorna är det viktigt att de blir spikraka. Om de inte är det, så kommer det att se väldigt fult ut. Sätt exempelvis upp en bräda, som gör att det blir enklare att hålla kakelplattorna på plats, och använd gärna vattenpass. Stryk sedan på fästmassa, och fäst kakelplattorna. Kom ihåg att fästmassan torkar, och det därför inte får dröja för länge innan du fäster kakelplattorna på den.