Anlita hantverkare för att sätta kakel

anlitaBadrum är ett våtutrymme, vilket gör det extra viktigt att allt arbete som sker där inne är korrekt utfört. Av den anledningen är det många som inte känner med sig att de har vad som krävs för att själva sätta kakel, och de väljer därför i stället att anlita hantverkare. Det innebär dels en garanti för att jobbet utförs professionellt, och dels är det någon annan – hantverkaren – som ska ta ansvaret om någonting går snett. Sedan är det också så att det inte är så överdrivet dyrt att anlita hantverkare numera, i och med att det går att dra av halva kostnaden för själva arbetet med hjälp av ROT-avdraget. Observera dock att ROT-avdraget enbart gäller kostnaden för själva arbetet, och inte kostnaden för material som kakelplattor, fogmassa och så vidare.

En kakelsättare kostar mellan 450 – 700 kr i timmen att anlita (inklusive moms). Efter ROTavdraget blir kostnaden alltså mellan 225 – 350 kr i timmen istället.

Behöver du en hantverkare för kakling eller annat badrumsarbete omgående? Få direkt prisuppgift från upp till fem lokala badrumshantverkare här: Badrumsproffs.se.

Att hitta en bra hantverkare
Även om de flesta hantverkare i Sverige är bra, så finns det tyvärr en del undantag. Det första man ska göra är att se efter om en hantverkare har F-skattesedel. Om så inte är fallet så bör man inte anlita just den hantverkaren, bland annat för att det mer eller mindre är ett krav att en hantverkare har F-skattesedel för att man ska kunna utnyttja ROT-avdraget. Anlita heller aldrig svart arbetskraft, då det bland annat gör dig mer eller mindre rättslös om arbetet är dåligt utfört. För att kunna välja en bra hantverkare krävs att man kollar upp referenser, och vad som sägs om företaget, bland annat på internet. Det är också en bra idé att fråga vänner och bekanta om de anlitat hantverkare för att sätta kakel, och vad deras erfarenheter är.

Det är också en bra idé att fråga flera hantverkare vad det skulle kosta att sätta kakel i ditt badrum, för att kunna jämföra priser. Det kräver lite mer arbete från din sida, men kan å andra sidan leda till att kaklingen kostar mindre för din del. Se också efter så att dessa offerter är heltäckande, så att du inte råkar ut för några dolda kostnader i efterhand. Det pris som anges på offerten ska också vara det pris som du slutligen också betalar. Vanligtvis medges dock en viss variation.

Slutligen så är det också viktigt att kontrollera vad som kommer hända ifall något går fel – hur mycket ansvar tar hantverkaren, och hur lång ”garanti” kommer du att få? Studera avtalet noggrant, för att se om det finns något där som ser konstigt ut, eller saknas helt. Givetvis är det inte så att du ska utgå från att hantverkaren gör något fel, men det är ungefär som med ett äktenskapsförord – det finns där utifall att.