Frågor & svar

Vad är kakel?
Kakel är lergods, som bränns och glaseras, vilket gör att det blir mycket hållbart, samtidigt som det behöver ytterst lite underhåll bortsett från rengöring.

Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?
Ofta används ordet kakel för både kakel och klinker, men rent tekniskt är det inte samma sak. Både kakel och klinker är keramiska plattor, men klinker är hårdare och hållbarare på grund av högre densitet. Den högre tätheten gör att det absorberar vatten sämre. Detta i kombination med hållbarheten gör att klinkers är det som används till golv i badrum, medan kakel används till väggarna.

Kan man utnyttja ROT-avdraget vid kakelsättning?
ROT-avdraget innebär att du får dra av halva arbetskostnaden för arbeten i din bostad, och där räknas även kakling in. Maximalt kan man på ett år dra av 50,000 kronor via ROT-avdraget. Om du anlitat företag för större bostadsarbeten tidigare under året kan det därför vara bra att kolla upp hur mycket ROT-avdrag du har kvar att utnyttja. För att utnyttja ROT-avdraget behöver du inte göra någonting, utan det ska hantverkaren sköta helt automatiskt.

Kan man sätta kakel själv?
Ja, det är möjligt att själv kakla sitt badrum. Det gäller dock att man är mycket noggrann, då badrummet är ett våtutrymme, och risken för vattenskador är stor om man inte sköter det hela på ett korrekt sätt. Generellt är det bättre att anlita en hantverkare att sköta kaklingen, då det minskar riskerna betydligt. Men om man väljer att sköta kaklingen själv så kan man spara en hel del pengar, förutsett att ingenting går fel.

Hur länge håller kakel?
Kakel har teoretiskt nästan obegränsad livstid, även om enstaka plattor kan skadas och behöva bytas ut. Värre är det med fogarna, som kan komma att behöva stärkas och bytas ut ungefär en gång per decennium. Detta är också något man bör vara noggrann med, och att bara ”fylla på” med fogmassa duger inte. Gammal fogmassa ska skrapas bort rent och området rengöras innan man tillför ny.

Vad kostar kakelplattor?
Kakel säljs vanligtvis i pris per kvadratmeter, och skillnaden i kostnad varierar rätt så mycket beroende på kvalitet och utseende. Lite under 100 kronor per kvadratmeter kostar kakelplattorna av lägst kvalitet. Runt 200-300 kronor per kvadratmeter får man räkna med för kakelplattor av bra kvalitet, men de kan även kosta betydligt mer, om man vill kosta på sig en lyxigare variant.

Vad kostar det att anlita en hantverkare för kakling?
Priset för att anlita en hantverkare för att kakla ens badrum varierar beroende på en mängd olika faktorer. Den rena arbetskostnaden kommer vanligtvis att hamna på runt 1,000-2,000 kronor per kvadratmeter. Detta inkluderar då inte olika materialkostnader, som kommer att göra att priset blir en bit högre än så. Det bästa är att begära in offerter, för att se vad olika hantverkare vill ha betalt för tjänsten. Detta kan variera rätt så mycket från hantverkare till hantverkare.

Lämna ett svar